9 apr. 2018

Noul președinte al Academiei Române

este Ioan-Aurel Pop, scriitor, istoric și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În cuvântul de investitură a vorbit într-o "limbă" pe care nu am auzit-o vorbită de niciun alt demnitar român de după 1990:

"Pentru mine, Academia Română, cea mai importantă instituție de erudiție, de consacrare, de cercetare și de creație din această țară, trebuie să reinstaureze încrederea în ea și în celelalte instituții ale statului pentru ca numele de România să ajungă din nou pe buzele tuturor, cum s-a întâmplat acum 100 de ani, când miracolul nostru românesc a uimit Europa prin Unirea cea Mare".

"Țara asta are nevoie de foarte, foarte multă răbdare, de foarte multă speranță, de încredere în creația spirituală, în educație, de programe care să limiteze numărul de analfabeți și de analfabeți funcționali și care să reașeze educația pe un piedestal în care strămoșii mei au crezut pentru că aplicau formula ‘Ai carte, ai parte’. Erudiția, cartea, cunoașterea trebuie să ne caracterizeze ca popor și să încercăm să ducem acest mesaj mai departe”.


„Încrederea în Academie s-a văzut și prin apelul pe care l-au făcut cei care chivernisesc destinele politice ale acestui stat și Academia are un rol important, cultura este la ea acasă la Academie Română. În cultură intră și științele fundamentale – matematica, fizica, chimia, informatica, biologia, dar continuă să intre și ‘umanioarele’ pentru care s-a fondat Academia. Iar Academia trebuie să apere limba, literatura, să facă cunoscută istoria, etnografia acestui popor, adică acele mesaje care sunt greu inteligibile și care nu se pot transmite prin semne matematice și fizice și care sunt doina, dorul, povestirea, Prâslea cel Voinic. Eu îi îndemn pe tineri să caute și jocul pokemonilor și să se inspire și din Stăpânul inelelor și din Harry Potter, dar, în același timp, să nu uite de ‘Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte’, de ‘Făt frumos din lacrimă’, de niște valori care nu ne-au legănat nouă copilăria, dar care au stat la baza culturii acestui popor. Și dacă le-mbinăm pe toate și știm să fim și clasici și moderni și tradiționaliști români și europeni, atunci mesajul va ajunge cu siguranță la natar”.

Sursa:  https://m.activenews.ro/stiri-educatie/

P.S.
Dinspre Academia Română va bate un vânt cald de primavară care va topi gheața sub care de multă vreme stă ascuns tot ce e românesc în noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu